tiistai 15. toukokuuta 2012

Anna Karenina - Leo Tolstoi

Nimi: Anna Karenina
Kirjailija: Leo Tolstoi
Julkasuvuosi: 1875-77
Sivumäärä: 999

Tervetuloa Moskovaan ja sen 1800-luvun seurapiireihin. Anna Kareninassa on oikeastaan kaksi päähenkilöä, jotka eivät periaattessa ole muuta kuin kahden avioliiton kautta linkittyneinä toisiinsa. Kirjan nimihenkilö Anna Karenina, sekä Konstantin Levin.

Anna Karenina on naimisissa, mutta löytää itselleen uuden rakkauden sotamies Vronskista ja tästä alkaa hänen syöksykierteensä. Hänen aviomiehensä ei välitä, kunhan hänen kunniansa pysyy ja pakottaa Annan pysymään luonaan ja jatkamaan salaista elämäänsä Vronskin kanssa. Kun hän viimein saa lähteä Vronskin kanssa ulkomaille, epäilys alkaa kalvaa hänen sydäntään, että rakastaako Vronski häntä enää.

Konstantin Levin taas kirjan alussa on palanut Moskovaan maatilaltaan kosiakseen Kitty Stserbatskajaa, mutta saa tältä pakit Vronskin takia, joka on myöskin heilastellut Kittyn kanssa. Torjunta saa Levinin palaamaan takaisin maatilalleen ja elämään siellä elämäänsä ja miettimään uusia tapoja tehdä viljelyistä kannattavaa.

Kirjassa on paljon henkilöhahmoja, muttei kuitenkaan yhtä paljon kuin Sodassa ja rauhassa. Siinä on myös monta näkökulmaa henkilöiden ongelmiin ja alusssa kestää hieman tottua, että kuka on kukakin venäläisesten nimijärjestelmällä.

Pidin kirjasta todella paljon. Se oli vauhtiin päästessään todella hyvä ja henkilöhahmojen päänsisään pääsi todella hyvin ja välillä sitä todellakin sääli Annaa, mutta samalla sitä mietti, että mitä pahaa hänen aviomiehensä hänelle on muka oikeasti tehnyt ja ihmetteli hänen päätöksiään ja niihin johtaneita syitä. Levinkin hieman säälitti, pääosassa Kittyn pakkien takia, mutta samalla sitä toivoi että hänen ideologiansa kantaisi jotain hedelmää maatilallaan.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti