lauantai 23. kesäkuuta 2012

Kultainen kompassi - Philip Pullman

Nimi: Kultainen Kompassi
Kirjailija: Philip Pullman
Julkaisuvuosi: 1995
Sivumäärä: 408

Kultainen Kompassa aloittaa Philip Pullmanin Universumien tomu - trilogian. Se kertoo Lyra-tytöstä, joka on asunut koko elämänsä Jordan Collegessa Oxfordissa professoreiden keskellä. Eräänä päivänä hän kuitenkin uhmaa yhtä kielloistaan ja hiippailee salaa sisään professorien oleskeluhuoneeseen ja kuulee keskustelun, jota hänen ei pitänyt kuulla.

Hän tempautuu mukaan tapahtumiin samalla kun Kahmaisijat ilmaantuvat Oxfordiin viemään lapsia pois perheiltään. Jordan Collegen rehtori päättää lähettää Lyran rouva Coulterin mukaan Lontooseen, jossa rouva Coulter lupaa hänelle ylellisen elämän hänen itsensä assistenttina.

Rouva Coulter paljastuu kuitenkin toiseksi kuin on ja Lyra karkaa häneltä ja päätyy lopulta gyptien joukkoon ja lopulta matkalle kohti pohjoista pelastamaan Kahmaisijoiden sieppaamat lapset.

Kirja on kevyttä viihdettä ja loppuratkaisu yllättää kaikki. Minulla kävi välillä sääliksi Lyraa ja kaikkia muitakin. Kirjasta jäi minulle jotenki ristiriitaiset ajatukset, enkä oikein vieläkään tiedä mitä siitä pitäisi ajatella, mutta tarvitseeko kaikkea aina ajatellakaan.

Kirja oli hyvä, mutta itse jäin kaipaamaan jotain. Mitä? En itsekään oikein tiedä.

Arvosana: ***½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti