sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Sininen tähti - Jan Guillou


Nimi: Sininen tähti
Kirjailija: Jan Guillou
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 463

Sininen tähti on Sokean pisteen toinen puoli. Siinä missä Sokea piste kertoi Lauritzenin tarinan, niin Sininen tähti keskittyy kertomaan mitä hänen tyttärensä Johanne oikeasti teki sodan aikana, muutakin kuin toimi Norjan vastarintaliikkeessä Saksaa vastaan. Ei Johanne oli paljon muutakin kuin pelkkä sabotööri. Johanne Lauritzen, kirjallisuuden tohtori, joka puhuu kolmea kieltä sujuvasta ajautuu sodan aikana vakoojaksi niin briteille kuin ruotsillekkin. Hän ajautuu moniin vaaroihin ennen kuin sota on ohi, eikä ole edes varma selviääkö aina kaikesta hengissä.

Kirja on vakoojaromaani keskellä sotaa, kun kaikki on sallittua, eikä kukaan oikein tiedä miten sodassa edes käy. Onneksi Johannella on kuitenkin sisarensa Rose, joka työskentelee Ruotsin vakoilun puolella, jolle aina silloin tällöin voi uskoutua, muttei tietenkään kaikista salaisimmista asioista. Kuten sanottua sota johtaa Johannen moneen pulmaan ja saa hänet tekemään asioita, joita hän ei ehkä ilman sotaa olisi tehnyt.

Kirja oli erittäin hyvä lukea suoraan Sokean pisteen jälkeen, kun sen tapahtumat olivat tuoreessa muistissa. Johannen teot sodan aikana olivat täysin erilaisia mitä hänen isänsä ja kirjassa onkin täysin erilainen tunnella. Silti jotenkin pidin Lauritzenin tarinaa parempana ja mielenkiintoisempana kuin Johannen, vaikka tässä olikin enemmän toimintaa. Johanne kuitenkin voitti minut jossain vaiheessa puolelleni ja kirja oli hyppy uuteen sukupolveen Lauritzenin suvussa, koska se kerrottiin seuraavan sukupolven äänellä. Odotan innolla ja mielenkiinnolla seuraavaa kirjaa, että kenen vuoro on seuraavaksi ja mitä kaikkea sieltä oikein tulee

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti