sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Sokea piste - Jan Guillou


Nimi: Sokea piste
Kirjailija: Jan Guillou
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 384

Sokea piste jatkaa Jan Guilloun Suuri vuosisata-sarjaa ja on sarjan neljäs osa. Edellinen osa päättyi juuri ennen toista maailmansotaa ja Sokea piste jatkaa siitä. Se on kerrottu Lauritz Lauritzenin näkökulmasta, kuinka hän koki II Ms:n Ruotsista käsin tehden samalla lisää siltoja, vaikka insinöörinä hänen ei olisi tarvinnut edes olla työmaalla. Sodan keskellä Lauritzenin on hankala päättää omaa kantaansa. Ruotsi on puolueeton, mutta Norja on hänen kotimaansa, jonka Saksa on vallannut, mutta Saksassa hän sia koulutuksenssa.

Lisäksi harmia tuovat, se että vanhin poika on SS-upseeri ja vanhin tytär työskentelee Norjan vastarinnan hyväksi. Sodan tuoksinnassa perhe kokee paljon muutoksia ja Lauritzen ei selviä siitä sydänsuruitta tai ihmissuhdedraamoista puhumattakaan. Elämä kuitenkin jatkuu vaikka sota on koko ajan läsnä. Uusia huolia nousee aina silloin tällöin esiin, mutta niistäkin Lauritzen selviää. Sota on koko ajan kirjassa läsnä, mutta pääosassa on Lauritzen, joka on kasvanut paljon kirjasarjan aikana.

Pidin kirjasta todella paljon. Guillou on noussut yhdeksi suosikkikirjailijoistnai viime aikoina ja Sokea piste oli minusta erittäin hyvä kuvaus toisesta maailmansodasta Ruotsin kannalta. Ei se tietenkään koko totuutta kerro, mutta kun on tottunut perisuomalaiseen katsontakantaan niin tämä oli vaihtelua siihen. Lisäksi pidin siitä että koko kirja keskittyi Lauritzeniin, eikä hänen lapsiinsa kuten kirjan takakannesta voisi päätellä. En oikein voi sanoa mitään muuta hirveästi paljastamatta kirjasta mitään, mutta tykkäsin.

Arvosana: ****½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti